Spaarkrediet

Bij een spaarkrediet sluit u voor de aflossing een spaarproduct af waarvoor u een maandelijkse premie betaalt. Deze vorm lijkt op het doorlopend krediet met als verschil dat u tijdens de looptijd van de lening niet aflost. U betaalt maandelijks een premie voor het spaarplan, als een soort levensverzekering. Hiermee spaart u geld op om na een van te voren afgesproken aantal jaren de lening af te kunnen betalen. Meestal is de looptijd van het spaarkrediet vijftien jaar, maar dit kan verschillen.

Het voordeel van een spaarkrediet is dat er geen verplichting is om maandelijkse af te lossen en u betaalt alleen rente. Daardoor is de schuld aan het einde van de looptijd nog net zo hoog als aan het begin van de looptijd.

Verder zijn de maandlasten bij een spaarkrediet meestal lager dan bij een doorlopend krediet of persoonlijke lening, omdat de looptijd vaak langer is. Het is dus ook niet aantrekkelijk te kiezen voor een spaarkrediet als u slechts voor een korte periode wilt lenen.

Met deze leenvorm heeft u wat extra geld achter de hand. Daarom wordt hij vaak gebruikt bij een verbouwing, restauratie of dure verzamelobjecten, zoals een oldtimer. Een extra voordeel is dat als het spaarkrediet wordt gebruikt voor de verbouwing van uw huis, de rente vaak fiscaal aftrekbaar is.

U spreekt van te voren een limiet af met de bank voor het spaarkrediet. De hoogte hiervan zal afhangen van uw persoonlijke financiƫle situatie. Daarnaast vindt er een BKR-toetsing plaats voor het mag worden afgesloten.

Vervolgens kunt u elke maand geld opnemen tot het gestelde limiet bereikt is. U betaald alleen rente over het opgenomen bedrag, doordat de bank aan het einde van de maand rente afschrijft over het opgenomen bedrag.

Het rentepercentage dat u moet betalen is echter wel variabel en afhankelijk van de marktrente. De rente kan dus dalen of stijgen gedurende de looptijd van het spaarkrediet.

Iedere maand stort u een vast bedrag en het opgebouwde krediet kunt u gedurende de looptijd altijd weer opnemen, tot aan het vastgestelde kredietlimiet. Als u bijvoorbeeld een spaarkrediet voor 15.000 euro afsluit en u neemt de eerste maand 10.000 euro op van dit krediet, kunt u de volgende maand nog tot 5.000 euro opnemen.

Als u een jaar lang niks opneemt en maandelijks een premie betaald van 100 euro kunt u aan het eind van het jaar tot 6.200 euro opnemen. Naast de maandelijkse premie heeft u dan alleen nog rente betaald over de opgenomen 10.000 euro.

Een ander voordeel van een Spaarkrediet is dat u tussentijds boetevrij mag aflossen door meer over te maken dan uw maandelijkse premie. Zo wordt het bedrag dat uw schuldig bent kleiner en hebt u meer reserves om later nog eens op te nemen als u dat nodig heeft.

Ook bij het afsluiten van een spaarkrediet is het verstandig om via internet een aantal verschillende gratis offertes aan te vragen. Zo krijgt u een duidelijk beeld van de hoogte van de lening die u kunt afsluiten en kunt u de verschillende rentepercentages die kredietaanbieders hanteren, vergelijken.


Stem / voeg toe: nujij.nl ekudos msn-reporter delecious.com digg google
 
Laatste Nieuws