Tweede hypotheek

Wilt u graag iets verbouwen aan uw woning, maar heeft u daar de financiële middelen niet voor? Dan bestaat er de mogelijkheid een tweede hypotheek af te sluiten. Gebruikt u het geld voor het verbouwen van uw hoofdverblijf, dan kunt u eveneens profiteren van de hypotheekrenteaftrek.

Zoals de naam eigenlijk al zegt is een tweede hypotheek een tweede lening op hetzelfde onderpand. Deze hoeft niet per se bij dezelfde geldverstrekker te worden afgesloten. Het komt daar in de praktijk echter wel vaak op neer. Voor geldverstrekkers is het afsluiten van een tweede hypotheek bij een nieuwe klant niet gunstig. Dat komt doordat de verstrekker van de eerste lening het eerst recht heeft op terugbetaling bij betalingsproblemen. Dat betekent dus dat de tweede geldverstrekker een groter risico loopt. Dit vertaalt zich vaak in een hoger rentepercentage tweede hypotheek.

Rente tweede hypotheek

Over het algemeen is een tweede hypotheek voordeliger dan een persoonlijke lening of een doorlopend krediet. Dit heeft te maken met het onderpand dat is verbonden aan een tweede hypotheek. Dit geeft de geldverstrekker zekerheid, waardoor hij een lagere rente kan vragen. Bij het afsluiten van een tweede hypotheek dient u wel rekening te houden met enkele bijkomende kosten. Het is daarom pas een voordeligere kredietvorm, wanneer u een hoger bedrag wil lenen. Over het algemeen zijn er grote verschillen waarneembaar wat betreft de rente tarieven tweede hypotheek. Een vergelijk tweede hypotheek is dus altijd aan te raden.

Voordat u een tweede hypotheek kunt afsluiten, dient u een taxatierapport van de woning op te laten maken. In sommige gevallen volstaat een WOZ-beschikking. De overwaarde van uw woning wordt met een tweede hypotheek in feite omgezet in geld. Ontstaat de overwaarde pas na de verbouwing, dan moet in het taxatierapport een ‘executiewaarde na een verbouwing’ worden opgenomen.

 
Laatste Nieuws
Rood staan
Rood staan kan tijdelijk een kortdurend tekort overbruggen. Staat u langere tijd rood, dan is het zaak eens te bekijken welke andere opties er zijn. Zo kan het afsluiten van een consumptief krediet een oplossing zijn om rood staan te vermijden en tegen een lagere rente geld te lenen. Lees meer
 
Het consumptief krediet
Consumptief krediet zijn leningen voor goederen met een beperkte levensloop. Het doorlopend krediet, de persoonlijke lening, koop op afbetaling en huurkoop zijn de belangrijkste vormen van consumptief krediet. De rentetarieven voor al deze leenvormen verschillen sterk. Lees meer