Rente consumptief krediet

Consumptief krediet is een term die banken gebruiken voor kredietvormen die worden gebruikt voor de aanschaf van goederen met beperkte houdbaarheid, zoals auto’s, wit- en bruingoed , maar ook kleding.

De belangrijkste vormen van consumptief krediet zijn: persoonlijke lening, doorlopend krediet, koop op afbetaling, huurkoop.

Persoonlijke lening

Bij een persoonlijke lening wordt het geleende bedrag in een keer uitbetaald en daarna door de lener in een vaststaand aantal termijnen worden terugbetaald. Elke termijn bevat een aflossingsdeel en de rente over de resterende schuld. De looptijd en de rente worden bij de aanvang van de lening in een overeenkomst vastgelegd en worden niet meer gewijzigd. De rentepercentages voor een persoonlijke lening zijn hoger dan die van een hypotheek en lager dan bij een doorlopend krediet.

Doorlopend krediet

De leensom van een doorlopend krediet kan tijdens de looptijd telkens weer geheel of gedeeltelijk worden opgenomen. Over het openstaande saldo van het krediet wordt rente in rekening gebracht. Het verschil met een persoonlijke lening is dat bij een doorlopend krediet de looptijd en rente wel worden vastgelegd in een leenovereenkomst, maar dat ze gedurende de looptijd wel gewijzigd kunnen worden.

De aflossing van een doorlopend krediet gebeurt door een percentage van het krediet of van het openstaande saldo als maandtermijn te nemen. De lener kan tijdens de looptijd ook zonder boete extra aflossen, zodat de looptijd van dit consumptief krediet wordt verkort. Maar de lener mag ook tussentijds weer een bedrag opnemen, wat vaak gebeurt. Hierdoor wordt de looptijd echter wel aanzienlijk langer en kunnen de rentekosten oplopen.

Koop op afbetaling

Ook kopen op afbetaling, bekend van postorderbedrijven en dergelijke, is een vorm van consumptief krediet. Hiervan is sprake als er een product wordt gekocht waarvan de koper wel meteen eigenaar wordt, maar de aankoopprijs in termijnen mag afbetalen. De koper heeft hierbij wel altijd het recht om toekomstige termijnen eerder te betalen en als hij alle nog openstaande termijn in eens wil betalen, heeft hij recht op een 5% korting over deze termijnen.

Huurkoop

Het verschil tussen koop af betaling en huurkoop is dat de koper niet meteen eigenaar wordt . De eigendomsoverdracht vindt pas plaats aan het eind van de kredietperiode. De kredietverstrekker stelt een duurzaam goed ter beschikking van een kredietnemer voor een bepaalde periode tegen betaling van een periodieke vergoeding. Die huur wordt zo berekend dat aan het einde van de periode de koop doorgaat.

Het voordeel hiervan voor de kredietverstrekker dat het goed als een borgstelling blijft dienen. Voor de huurkoper is deze vorm van consumptief krediet voordelig omdat er vaak weinig rente hoeft betaald te worden. En als hij niet kan betalen, staat slechts het goed borg en kan de verkoper niet tot beslaglegging overgaan.

Ook voor consumptieve kredieten geldt dat het verstandig is vooraf de rente tarieven goed te bekijken en vergelijken. Op kredietrente.nl kunt u onder meer de rentes voor persoonlijke leningen en doorlopend kredieten vergelijken.


Stem / voeg toe: nujij.nl ekudos msn-reporter delecious.com digg google
 
Laatste Nieuws
Vergelijk rentepercentages krediet
In Nederland worden verschillende leenproducten aangeboden. Er bestaan leningen met een vast- en variabel rentepercentage. De bekendste leenvorm met een variabel rentepercentage is het doorlopend krediet. Lees meer
 
Eigen huis krediet
Een eigen huis krediet is een lening die u kunt gebruiken voor aanpassingen en verbouwingen aan uw koopwoning. De lening wordt berekend aan de hand van de overwaarde van uw woning. Omdat de woning als onderpand geldt, loopt de geldverstrekker weinig risico. Lees meer