Eigen huis krediet

Een eigen huis krediet is niet hetzelfde als een hypotheek. Het is ook geen tweede hypotheek. Een eigen huis krediet is een lening die kan worden afgesloten wanneer er sprake is van waardestijging van uw koophuis. Over het eigen huis krediet betaalt u een lage rente, die bovendien fiscaal aftrekbaar is.

Werking eigen huis krediet

Stel, u heeft een huis gekocht voor 200.000 euro. U heeft daar een evenredige hypotheek, van eveneens 200.000 euro, aan gekoppeld. U heeft geluk, want de waarde van uw huis is in enkele jaren tijd gestegen tot 230.000 euro. In die jaren heeft u een gedeelte van de hypotheeksom afgelost. Het resterende hypotheekbedrag staat op 150.000 euro. Dit heeft ertoe geleid dat er een verschil is ontstaan tussen de hypotheek en de nieuwe waarde van het huis. Over dit bedrag kunt u een eigen huis krediet afsluiten.

Looptijd

De looptijd van het eigen woning krediet is afhankelijk van uw eigen situatie. Ook is de looptijd afhankelijk van de aanbieder van het krediet. Uiteraard is ook de hoogte van het geleende bedrag van belang en welk bedrag er per maand of per jaar wordt afgelost. Het aflossen van het eigen woning krediet gebeurt grotendeels boetevrij. Dat betekent dat u meer kunt aflossen, wanneer u hier ruimte voor heeft. Besluit u meer af te lossen, dan verkort u daarmee de looptijd van het eigen huis krediet. In sommige gevallen kan het eigen huis krediet worden afgesloten als aflossingsvrije lening. U kunt dan aflossen wanneer u wilt en betaalt alleen rente over het nog openstaande bedrag. De kredietverstrekker kan dit risico lopen, omdat de woning als onderpand van de lening dient.

Voordelen

Het grootste voordeel van het eigen huis krediet is dat u een lage rente betaalt. De bank of geldverstrekker heeft namelijk de zekerheid dat de lening wordt terugbetaald, omdat uw huis als onderpand geldt. Een tweede voordeel is dat de betaalde rente over het geleende bedrag fiscaal aftrekbaar is. Hiervoor geldt echter wel een voorwaarde: u moet het geleende bedrag gebruiken voor een verbouwing of uitbouw van uw woning. Alleen dan is de rente van uw eigen huis krediet fiscaal aftrekbaar.

Tweede hypotheek

Een eigen huis krediet is weliswaar vergelijkbaar met een tweede hypotheek, maar mag er niet mee worden verward. Het grootste verschil tussen een eigen huis krediet en een tweede hypotheek zit hem in het feit dat u voor een eigen huis krediet niet langs de notaris hoeft. Bij een tweede hypotheek is dit wel het geval. Een ander verschil tussen beide kredietvormen is dat u het geld vaak sneller heeft bij een eigen huis krediet dan bij een tweede hypotheek.

Verbouwingskrediet

Een leenvorm die vergelijkbaar is met het eigen huis krediet is het verbouwingskrediet. Dit krediet is bruikbaar voor het opknappen, verbouwen en herinrichten van een pas aangekochte woning, maar ook voor een woning waar u al een tijdje in woont. De rente verbouwingskrediet is afhankelijk van de financiële instelling waar u de lening afsluit. Vergelijk verbouwingskrediet en kom uit bij het laagste rentepercentage verbouwingskrediet


Stem / voeg toe: nujij.nl ekudos msn-reporter delecious.com digg google
 
Laatste Nieuws
Krediet tijdens de studie
Voor wat extra geld tijdens je studie bieden sommige banken studentenkrediet aan. De rente hiervan is vaak lager dan bij een gewoon doorlopend krediet. Toch is het vergelijken van rentetarieven sterk aan te raden. Lees meer
 
Oversluiten krediet
Het oversluiten van meerdere (kleine) kredieten naar één grote lening, kan voordelig zijn maar dat hoeft niet. Zo kunnen de bijkomende kosten van oversluiten ervoor zorgen dat de handeling u geen of slechts weinig voordeel oplevert. Bedenk u daarom vooraf of oversluiten voor u de moeite is. Lees meer