Studentenkrediet

Studenten die te weinig geld hebben en niet willen of kunnen werken naast hun studie, kunnen kiezen voor een studenten krediet. Dit wordt ook wel eens gebruikt om buitenlandse stages mee te financieren. Vaak hebben deze kredieten een lagere rente dan een gewoon doorlopend krediet. Wat overigens niet wil zeggen dat altijd goedkope leningen zijn. Dat hangt sterk af van de marktrentes en de rentetarieven die de bank waarbij het studie krediet wordt afgesloten hanteert.

Voorwaarden

De voorwaarden voor dit soort studenten kredieten zijn bij iedere bank verschillend. In de meeste gevallen moet je in iedere geval 18 jaar of ouder zijn, recht hebben op studiefinanciering en een voltijd MBO, HBO of Universitaire opleiding volgen. Soms is opleidingsniveau ook bepalend over de hoogte van het krediet, bij sommige banken mag een HBO of Universitair student meer lenen dan een MBO-student. Ook in welk studiejaar je zit kan een verschil maken voor de hoogte van het studentenkrediet. Verder is het bij veel banken nodig om een eerst een studentenrekening af te sluiten voordat je voor een studentenkrediet in aanmerking kunt komen.

Aflossen

Studentenkrediet hoeft meestal pas na afloop van de studie te worden afgelost. Het is hierbij wel belangrijk om goed te letten op de looptijd van het krediet. Vaak kunnen ook de ouders meetekenen voor een studentenkrediet. Dit betekent dat de bank als de student zelf niet kan terugbetalen volgens de afspraken, ze ook de ouders kan aanspraelijk kan stellen voor het openstaande krediet.

Vergelijk

Het beste studentenkrediet is voor iedereen anders. Dit is het beste te berekenen door verschillende offertes op te vragen en te vergelijken en goed naar de algemene tarieven te kijken. Het is hierbij naast de aflossingsperiode ook belangrijk om te kijken naar rentetarieven. Ondanks dat de aflossingsperiode meestal pas begint na de studie, bouw je over een studenten krediet wel vaak al rente op bij de bank. Dit wordt automatisch bij het krediet op geteld waardoor je schuld achteraf groter uit kan pakken dan verwacht.

Tussentijds aflossen

Tussentijds aflossen is een mogelijkheid om te voorkomen dat de rente die over het studentenkrediet betaald moet worden al te ver oploopt. Het is dus ook raadzaam om van te voren na te vragen of je tussentijds kunt aflossen als je bijvoorbeeld een financiƫle meevaller hebt.

Rood staan

Ook is het bij veel banken voor studenten mogelijk om goedkoper rood te staan. Het negatieve saldo op je bankrekening kun je zien als een klein doorlopend krediet. Het krediet begint zodra het saldo onder de 0 euro zakt. Nadeel is dat je gemakkelijk onopgemerkt rood kunt komen te staan.


Stem / voeg toe: nujij.nl ekudos msn-reporter delecious.com digg google
 
Laatste Nieuws
Onderhandse lening regelen
Als u geld leent van uw ouders, vrienden of bekenden, kan dit heel aantrekkelijk zijn omdat de rente van een onderhandse lening vaak laag is. Maar u wilt natuurlijk geen ruzie krijgen over geld. Lees hier hoe je alle voorwaarden voor een onderhandse lening goed regelt. Lees meer
 
Het overbruggingskrediet
Wilt u een huis kopen, maar heeft u uw huidige woning nog niet verkocht? Wanneer de overwaarde van uw oude huis is meegenomen in uw nieuwe woning, dan kan het nodig zijn deze overwaarde tijdelijk te lenen. Dat kan door middel van een overbruggingskrediet. Lees meer