Onderhandse lening

Een onderhandse lening is een lening waarbij de lener geld leent van een of meer partijen. Bij een onderhandse lening is, in tegenstelling tot bij de obligatielening, direct contact tussen de geldlener en geldverstrekker. Zij maken zelf afspraken over de voorwaarden rond de lening.

Voordelen

Onderhandse leningen zijn meestal leningen tussen familieleden, vrienden of bekenden. Het voordeel hiervan is dat u onderling andere rente- en aflossingsafspraken kunt maken dan wanneer u leent bij de bank.

Dit biedt voordelen voor zowel de lener als de verlener. Bij onderhandse leningen worden vaak lage rentetarieven of in sommige gevallen zelfs helemaal geen rente gerekend. Daardoor is deze vorm van lenen goedkoop voor de lener.

Wanneer er wel rente wordt gevraagd kan de lening ook voor de verlener een veilige en goede belegging zijn. Natuurlijk kan er ook worden afgesproken dat er tijdens de aflossing geen rente wordt betaald maar dat de verlener na afloop van de lening een bonus ontvangt.

Contract

Het aangaan van een onderhandse lening is heel eenvoudig. Het enige dat u hoeft te doen is een bedrag, rentepercentage, aflossingsbedrag en looptijd af te spreken. Zeker als u een onderhandse lening sluit met iemand met wie u een persoonlijke band heeft is het van belang heldere afspraken te maken en deze op papier te zetten in de vorm van een contract. Zo kunnen er later geen misverstanden ontstaan.

In het contract kunt u naast de eerder genoemde afspraken, bijvoorbeeld ook opnemen voor welk doel de lening mag worden gebruikt en of er een mogelijkheid is tot vervroegd aflossen. Ook is het verstandig een clausule op te nemen over in hoeverre de lener zonder toestemming van de verstrekker andere kredieten aan mag gaan en of de verstrekker inzicht krijgt in de financiële positie van de lener.

Rente berekenen

U kunt ervoor kiezen om zelf een rentetarief vast te stellen of u kunt de rente de marktontwikkeling laten volgen . Dit betekent dat de wettelijke basisrente voor niet-handelstransacties gehanteerd wordt. Die rente is door de overheid vastgesteld en wordt aangepast als de ontwikkelingen op de markt daartoe aanleiding geven. Deze wettelijke rente kunt u vinden op de website van de Rijksoverheid.

U kunt het contract ook laten registreren bij de Belastingdienst. Als u gebruik wilt maken van fiscale voordelen die het afsluiten van een onderhandse lening met zich meebrengt, is dit zelfs verplicht. Daarvoor moeten in het contract ook nog een aantal fiscale vereisten worden opgenomen. Actuele vereisten en mogelijkheden voor onderhands lenen zijn te vinden op de website van de Belastingdienst.

Particuliere verstrekker

U kunt er ook voor kiezen om een onderhandse lening af te sluiten met een particuliere kredietverstrekker die u gemakkelijk kunt vinden via bijvoorbeeld internet of een advertentie in de krant. Een kredietverstrekker zoeken via een internetforum werk vaak niet zo goed, omdat door de anonimiteit de risico’s daarvoor te groot zijn.


Stem / voeg toe: nujij.nl ekudos msn-reporter delecious.com digg google
 
Laatste Nieuws
Bereken uw maximum krediet
Hoeveel kunt u maximaal lenen? En hoeveel kunt u per maand aflossen? Het is belangrijk hier een goed antwoord op te hebben voor u een krediet aangaat. Hier leest hoe u uw maximale krediet en doorlopend krediet kunt bereken. Lees meer
 
Online krediet afsluiten
Rentepercentages van kredieten vergelijken, offertes aanvragen, uw maximale leenbedrag berekenen. U doet het eenvoudig zelf online. U kunt voor u een krediet aangaat zelf via internet al het nodige voorwerk doen. Lees hier alles over online krediet. Lees meer