|
Afsluiten krediet
Het afsluiten van krediet lijkt tegenwoordig steeds makkelijker. U vult een formulier in en het wordt geregeld. Toch is het bij de aanvraag van krediet heel belangrijk om kritisch te blijven en ook de risico’s in het oog te houden.
Het eerste aspect waar u rekening mee dient te houden is dat een lening geld kost. Dit wordt ‘rente’ genoemd. De rente die u moet betalen hangt onder meer af van de leenvorm, de kredietverstrekker waar u de lening heeft afgesloten en de looptijd van de lening. Aan een lening hangt een maandelijkse aflosverplichting vast. Daarbij is het natuurlijk van belang dat deze past binnen uw huidige inkomsten en uitgaven. Kijk hier eerlijk naar om een goed beeld te krijgen of het afsluiten van een lening voor u verstandig is of niet.
LeenvormenLeningen zijn er natuurlijk in verschillende vormen. Zo is er het doorlopend krediet (DK) en de persoonlijke lening (PL). Afsluiten DK is vooral handig als u een bedrag wilt lenen, maar vooraf niet exact weet hoe hoog dit bedrag moet zijn. Een persoonlijke lening is weer handiger wanneer u precies weet welk bedrag u wilt lenen. Deze laatste vorm biedt meer zekerheid en duidelijkheid, doordat looptijd en kosten van tevoren vaststaan. Het doorlopend krediet kent een variabele rente en een variabele looptijd, waardoor deze zekerheid ontbreekt.
Aandachtspunten afsluiten kredietenVooral doordat er tegenwoordig oneindig veel mogelijkheden zijn op het gebied van geld lenen, is het niet makkelijk om door de bomen het bos nog te zien. Een aantal aandachtspunten kunnen daarom een handige leidraad zijn, wanneer u van plan bent een lening af te sluiten. Een van de belangrijkste zaken waar u op moet letten is de looptijd. Met andere woorden: hoe lang duurt het voordat u de lening heeft terugbetaald. De looptijd kan uiteenlopen van enkele maanden tot vele jaren.
Een ander belangrijk aandachtspunt is natuurlijk de hoogte van de rente. Bij flitskredieten (mini leningen) is deze meestal hoog, maar bij hypotheken en andere langlopende kredieten ligt ze lager. Over het algemeen is de volgende regel van toepassing: hoe hoger het risico voor de kredietverstrekker, hoe hoger de rente. Bij bijvoorbeeld een hypotheek heeft de kredietverstrekker veel zekerheid en weinig risico, het huis geldt als zekerheidsobject als het fout gaat. Daarom is een hypotheekrente doorgaans laag. De rente op een flitskrediet is hoog, omdat de kredietverstrekker daar minder zekerheid heeft.
Geldigheidsduur renteNaast de hoogte van de rente is ook de geldigheidsduur ervan van groot belang. Rentepercentages zijn namelijk lang niet altijd vast. Vaak zijn ze marktconform, dat wil zeggen dat de rente die u betaalt meestijgt en -daalt met de trend op de markt. Er zijn enkele leenvormen die een vast rentetarief kennen. Een voorbeeld daarvan is de persoonlijke lening. Een vaste rente kan zowel positief als negatief uitpakken. Zo profiteert u niet van een dalende marktrente, maar uw rente blijft wel gelijk als de marktrente stijgt.
|