Rekening courant krediet

Een rekening courant krediet is in principe hetzelfde als tot een bepaald bedrag ‘rood staan’ op uw betaalrekening. Als uw rekening is gekoppeld aan een rekening courant krediet, betekent dat dat de geldverstrekker toestemming geeft tot rood staan.

Aan een rekening courant krediet zijn natuurlijk wel bepaalde voorwaarden verbonden. Zo moet u over voldoende inkomen beschikken voor het bedrag dat u rood wilt kunnen staan. Staat u liever nooit rood, dan kan dat natuurlijk ook. Als uw bank een vast bedrag voor rood staan rekent, dan kunt u dit meestal kosteloos op 0 euro laten zetten.

Rente rekening courant krediet

De rente die u over het bedrag dat u rood staat moet betalen verschilt per bank, maar bedraagt meestal tussen 8 en 15% per jaar. Het percentage hangt onder andere af van het maximale bedrag dat u rood kunt staan. Dit verschilt ook weer per bank en kan tussen 0 en 50.000 euro bedragen.

Let erop dat u voorkomt dat u rood staat op uw betaalrekening en tegelijkertijd geld spaart. De rente op spaarrekeningen ligt doorgaans namelijk vele procenten lager dan de rente die u betaalt over rood staan. Sparen en rood staan tegelijk, is dus zonde van uw geld. U kunt het beste pas beginnen met sparen, zodra het saldo op uw betaalrekening positief is.

Tijdelijk of structureel

Natuurlijk kan het gebeuren dat u een maandje rood staat. Een korte tijd rood staan kan een goede oplossing zijn om kortdurende tekorten te overbruggen. Staat u echter structureel rood, dan geeft u meer geld dan u eigenlijk heeft. Er ontstaat op die manier een schuld die alsmaar groeit. Het kan dan gebeuren dat u op een dag zo ver in het rood staat, dat u niet meer kunt pinnen om bijvoorbeeld de boodschappen te betalen.

Oplossing

Geeft u automatisch meer uit als u weet dat u een groter bedrag rood kunt staan? Dan is het slim om met uw bank af te spreken dat u helemaal niet meer of een lager bedrag mag rood staan. Natuurlijk zijn er alternatieven voorhanden die vaak voordeliger zijn dan rood staan. Heeft u een grote som geld nodig om bijvoorbeeld een nieuwe auto of een huishoudelijk apparaat te financieren, dan kan het voordeliger zijn om een persoonlijke lening of doorlopend krediet af te sluiten. De rente op dit soort leningen ligt vaak een stuk lager en u bent verplicht maandelijks een bedrag af te lossen. Bij roodstand loopt een schuld alleen maar verder op, waardoor ook uw problemen als maar groter worden. Alvorens een lening af te sluiten, is het altijd belangrijk de voorwaarden van die lening goed te bekijken.


Stem / voeg toe: nujij.nl ekudos msn-reporter delecious.com digg google
 
Laatste Nieuws
Onderhands lenen
Goede afspraken maken is essentieel bij een onderhandse lening. Zeker als u zo’n lening afsluit met een familielid, vriend of bekende. Lees hier wat u moet regelen en hoe u de afspraken kunt vastleggen in een contract. Lees meer
 
Overwaarde financieren
Met overbruggingskrediet kunt u de overwaarde van uw nog niet verkochte oude huis, meenemen in de financiering van uw nieuwe woning. Er zit echter wel een risico aan het afsluiten van een overbruggingskrediet. Zo is het wel van belang dat u uw oude woning binnen een bepaalde termijn verkoopt. Lees meer