|
Kredietverlening
Een lening afsluiten. Het lijkt tegenwoordig maar een kleine stap. U heeft geld nodig, zet een handtekening over een kredietovereenkomst en klaar is Kees. Toch is een lening een grote financiële verantwoordelijkheid waar u goed over na moet denken.
Leningen zijn er in verschillende soorten en maten. Naast de gangbare leenvormen doorlopend krediet en persoonlijke lening, is het sinds een aantal jaar zelfs mogelijk een lening aan te vragen via sms. Met deze zogeheten ‘flitsleningen’ of ‘flitskredieten’ heeft u, zoals de naam al doet vermoeden, in een flits de beschikking over extra geld. Het gaat hierbij om kleinere bedragen tot maximaal 750 euro. Binnen een minuut of tien staat het geld op de rekening. De rente over dit soort kredieten, wordt geen ‘rente’ genoemd, maar wordt meestal aangeduid als afhandelingskosten of administratiekosten. Deze kosten kunnen hoog oplopen. Bedenk u daarom vooraf of u de flitslening wel echt nodig heeft of dat er misschien andere, minder kostbare, opties voorhanden zijn.
Rente kredietverleningBij verschillende leenvormen horen natuurlijk verschillende rentetarieven. Ook verschillen de tarieven tussen aanbieders onderling. Dit maakt een vergelijk van tarieven kredietverlening natuurlijk zeer nuttig. Staar u echter niet blind op de rente. De voorwaarden van krediet zijn minstens zo belangrijk. Bij een lage rente kunt u bijvoorbeeld te maken hebben met een actierente die van tijdelijke aard is. Ook kunnen er producten zoals verzekeringen aan uw lening gekoppeld zijn, waarvoor u een premie moet betalen. U kunt dan weliswaar een lage rente hebben, maar door de extra premies valt de lening dan alsnog duur uit. Door een goed en gedegen advies in te winnen bij de geldverstrekker of een financieel adviseur, voorkomt u dat u meer betaalt dan u eigenlijk van plan was.
Zakelijke kredietverleningMet kredietverlening wordt natuurlijk niet alleen de kredietverlening aan particulieren bedoeld. Ook bedrijven zijn vaak afhankelijk van krediet om te kunnen (blijven) bestaan. Als beginnend ondernemer bent u vaak zelfs afhankelijk van een zakelijk krediet om uw droom werkelijkheid te laten worden. Een zakelijk krediet kan van een bank komen, maar ook via (particuliere) investeerders of kapitaalfondsen. Het is ook mogelijk de zakelijke financiering te spreiden over verschillende bronnen. Op die manier worden ook het risico en de afhankelijkheden naar partijen gespreid.
AlternatievenDe vraag die u zich altijd moet stellen voordat u besluit een krediet af te sluiten, is: ‘heb ik de lening wel echt nodig?’. Met een lening bouwt u een schuld op, waar u vaak voor langere tijd aan vast zit. Als u voor de aankoop die u wilt doen kunt sparen, dan is dat altijd beter dan het afsluiten van een lening. Kunt u echt niet anders, win dan voldoende en betrouwbaar advies in bij een adviseur en zorg ervoor dat u de maandlasten die bij de lening komen kijken, kunt dragen.
|